Când decizi să-și faci casă, pe lângă arhitectură și costuri te preocupă și probleme precum cât timp va dura șantierul, cum ai să te descurci cu toate deșeurile, în cât timp te poți muta sau cât de mari vor fi costurile de întreținere. Sunt probleme importante, cu impact asupra stării tale de bine. Casele pe structură de lemn, prin felul în care sunt construite, rezolvă multe din probleme asigurând starea de bine și confortul locuitorilor.
Casele pe structură de lemn – rezistente și eficiente energetic
Aceste case au structura de rezistență din lemn. Sunt stâlpi și grinzi făcute din mai multe straturi de lemn astfel încât să fie foarte rezistente și stabile. Se formează cadre sub forma unor cutii paralelipipedice care devin pereții și planșeele caselor. Forma de cutie este considerată una dintre cele mai rezistente structuri, fiind necesare forțe foarte mari pentru a putea fi deformată.
Cutia rezultată are și avantajul că materialul izolator este montat în interior. Astfel, o bună parte din izolarea termică a casei este făcută odată cu ridicarea ei, izolatorul fiind deja în pereți și planșee. Adăugând straturile izolatoare montate pe exteriorul pereților și al acoperișului, casa devine foarte bine izolată termic, fiind eficientă energetic. Costurile de întreținere la astfel de case se situează sub 50 kWh/m² anual.
La confortul termic din casă contribuie și lemnul. Este un material cald care asigură un mediu plăcut în interior încă de la început. Studiile arată că materialele folosite pentru casele din lemn garantează un mediu benefic pentru sănătatea fizică și psihică, pentru bioritmul organismului. Lemnul este considerat materialul de construcție al viitorului fiind natural, regenerabil și tot mai rezistent datorită prelucrării lui cu ajutorul utilajelor și tehnologiilor avansate.
Ce avantajele ai dacă alegi să faci casa pe structură de lemn
Sunt multe alte avantajele ale caselor pe structură din lemn. Iată doar câteva dintre ele:
Timpul mai scurt de șantier. Modul de construcție, cu cadre de lemn, permite ridicarea mult mai rapidă a casei. Mare parte a pereților și planșeelor pot fi făcute în fabrica constructorului, pe șantier făcându-se doar montajul. Cu cât prefabricarea este mai avansată, cu atât timpul de șantier este mai scurt. De exemplu, o casă de 100 m² poate fi ridicată într-o săptămână.
Lipsa procedeelor umede este un alt motiv pentru care timpul se scurtează. Pe aceste șantiere nu există ciment sau mortar și astfel nu există timp de așteptare pentru întărirea și uscarea lor.
Șantier mai curat. Prefabricarea avansată și lipsa procedeelor umede au ca efect secundar o cantitate mai mică de deșeuri. Nu există cofraje sau resturi de mortar și ciment întărit. Deșeurile din lemn sunt puține și în mare parte recuperabile. Toate acestea fac ca șantierul să fie mai curat.
Suprafață utilă mai mare. Lemnul este de 3-4 ori mai ușor decât betonul sau cărămida. Este motivul pentru care pereții cu aceeași rezistență ca cei din beton sau cărămidă sunt mai subțiri. Și astfel suprafața interioară care poate fi folosită devine mai mare. Este un mare avantaj atunci când terenul pe care se construiește este limitat, cum se întâmplă de obicei în orașe.
Fundație mai ieftină. Fiind mai ușor, casa construită din lemn va fi și ea mai ușoară. Nu va fi nevoie de o fundație foarte complicată care să asigure susținerea ei. Fiind mai simplă, fundația va fi mai ieftină.
Comportament mult mai bun la cutremur. Elasticitatea lemnului și faptul că este un material ușor duc la un comportament mult mai bun în cazul unui cutremur. Forța cu care acționează seismul este proporțională cu greutatea casei, deci o casă mai ușoară înseamnă și o forță mai mică. De asemenea, capacitatea lemnului de a reveni la forma inițială când forța care acționează asupra lui încetează face ce urmările unui seism să fie mai reduse.
Construim case pe structură de lemn de aproape 20 de ani
Compania Litarh construiește case pe structură de lemn de aproape 20 de ani. Avem proiecte realizate în țară și în multe țări din Europa cu tradiție în construirea cu lemn. Pornim de la proiectele generale de arhitectură primite de la clienții noștri și cu ajutorul echipei noastre de proiectanți și dulgheri și a dotărilor din fabrică le transformăm în realitate.
Dacă ai un astfel de proiect, contactează-ne și vom face tot ce ține de noi pentru ca el să devină pentru tine acasă.
Sursa foto: litarh.ro