Cum îngrijim smalțul dinților?

Un smalț dentar afectat atrage după sine consecințe foarte grave, până la pierderea dinților.

Smalțul este principalul bastion de protecție a dinților. Smalțul dentar este bariera care menține sănătatea dinților. În plus, smalțul sănătos al dinților oferă un zâmbet atractiv. În același timp, deteriorarea acestuia atrage consecințe foarte grave, până la pierderea unuia sau mai multor dinți. Pentru a preveni deteriorarea chiar și ușoară a smalțului, ar trebui să aveți grijă de acest strat de suprafață al dinților.

De ce se distruge smalțul dentar?

Smalțul se poate deteriora din mai multe motive. Una dintre cauze poate fi o caracteristică individuală a organismului sau condițiile sociale; chiar și o schimbare bruscă în rutina zilnică poate afecta smalțul. Și totuși, principalele cauze pentru distrugerea smalțului sunt:

  • obiceiurile proaste;
  • alimentația nesănătoasă;
  • fluctuațiile de temperatură;
  • mușcătura incorectă.

Țigările, cafeaua, ceaiul și dulciurile pot afecta sănătatea smalțului dentar, iar băuturile carbogazoase pot provoca mai multe daune smalțului dentar decât cafeaua. Nu ar trebui să abuzați de aceste produse, iar după utilizare ar fi bine să vă clătiți gura cu produse speciale sau, și mai bine – periați-vă dinții cu o pastă specială. Pericolele fumatului sunt trâmbițate de mult timp; această dependență ar trebui evitată complet, în primul rând, tocmai din cauza afectării dinților și gingiilor.

Alimentația necorespunzătoare duce la un dezechilibru în pH-ul cavității bucale, ceea ce determină eliberarea unei cantități crescute de acizi în cavitatea bucală care dăunează smalțului. Schimbările bruște de temperatură în cavitatea bucală cauzate de apa rece imediat după consumul de băuturi fierbinți pot duce la apariția de fisuri la nivelul smalțului. De asemenea, nu se recomandă consumul de băuturi și preparate foarte reci și foarte calde. O ocluzie dezechilibrată din cauza deteriorării dinților duce la o abraziune crescută a smalțului și la apariția unor contacte puternice, care duc la rândul lor la fisurarea smalțului.

Prevenția este cel mai bun tratament!

Acordarea atenției corespunzătoare îngrijirii smalțului dentar vă ajută nu numai la evitarea problemelor cu sănătatea dentară, ci și la evitarea cheltuielilor inutile pentru tratamentul acestora.
Principalele măsuri de prevenție în îngrijirea smalțului dentar sunt:

  • igiena orală zilnică meticuloasă;
  • clătirea gurii după masă;
  • alegerea corectă a periuței de dinți;
  • vizite regulate la dentist;
  • evitarea utilizării prelungite a pastelor de dinți pentru albire;
  • utilizarea gelurilor remineralizante pentru dinți.

Urmând aceste reguli simple, puteți proteja smalțul dinților de deteriorare și distrugere, păstrând în același timp un zâmbet frumos, o respirație proaspătă și dinți sănătoși.

Tratamentul smalțului dentar

Smalțul este cel mai dur țesut din corpul nostru. Dacă din anumite motive integritatea smalțului dentar nu a putut fi păstrată, smalțul trebuie restaurat cât mai curând posibil pentru a evita apariția cariilor, gingivitei și chiar boala parodontală, situații care duc la slăbirea și pierderea dinților. În cazul în care deteriorarea smalțului este minoră, se recomandă să începeți să utilizați paste de dinți speciale care conțin fluor și calciu. În plus, sunt potrivite și pastele cu ierburi și elemente antibacteriene. În caz de deteriorare gravă, va trebui să contactați o clinică stomatologică, unde specialistul vă poate recomanda:

  • refacerea smalțul dinților cu materiale compozite;
  • saturarea țesuturilor dentare cu fluor, calciu și alte substanțe;
  • Instalarea de fațete dentare.

Fiecare dintre aceste variante de tratament necesită consultarea unui dentist în prealabil care, după o examinare atentă, va selecta cea mai bună metodă de tratament pentru a rezolva problema.

Author: whitepress

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *