Care sunt cauzele, simptomele si factorii de risc in boala Alzheimer

Statisticile medicale indica faptul ca la un interval de 3 minute exista in lume cel putin o persoana care primeste diagnosticul de Alzheimer. Aceasta afectiune neurodegenerativa are un impact semnificativ asupra pacientilor, dar si asupra apartinatorilor. Cu un astfel de grad de incidenta, este important sa cunoastem cat mai multe despre Alzheimer cu privire la cauze, simptome si factori de risc.

In acest mod putem sa ne adresam unui medic neurolog pentru o consultatie de specialitate si pentru un eventual diagnostic precoce pentru boala Alzheimer. Un diagnostic in stadiu incipient poate aduce o mai mare eficienta a tratamentelor si un impact redus asupra vietii de zi cu zi pentru pacient.

Boala Alzheimer si simptomele frecvente

Alzheimer este o afectiune degenerativa, care in timp duce la afectarea celulelor neuronale pana cand se ajunge la moartea acestora. Este afectiunea medicala cea mai comuna care conduce la aparitia dementei, afectiune manifestata prin declinul constant al gandirii si al abilitatilor sociale. Statisticile indica faptul ca Alzheimer este afectiunea progresiva care contribuie intru-un procent de 60-80% la cazurile de pacienti diagnosticati cu dementa.

Alzheimer este o afectiune specifica imbatranirii si tocmai din acest motiv este regasita cu predilectie in cazul pacientilor cu varsta de peste 60 de ani. Printre simptomele care pot fi asociate bolii Alzheimer sunt pierderile de memorie, dificultatile de orientare, dificultati de vorbire, tulburari de personalitate, tulburari de gandire, schimbari bruste de dispozitie, tulburari cognitive, stari de halucinatii, lipsa de interes pentru activitatile zilnice si fata de familie sau prieteni, manifestari agresive de natura verbala sau fizica fata de obiectele sau persoanele cu care interactioneaza pacientul.

Factori de risc in cazul bolii Alzheimer

Cu toate ca boala Alzheimer nu este pe deplin inteleasa din perspectiva cauzei care duce la instalarea acestei afectiuni, trebuie spus ca exista mai multi factori de risc pentru dezvoltarea afectiunii. Principalul factor de risc este varsta, fiind o afectiune care are cel mai mare procent de manifestare in randul persoanelor in varsta si care au trecut de 60-65 de ani.

Ereditatea este un alt factor de risc, persoanele avand rude de gradul I diagnosticate cu Alzheimer fiind mai predispuse ca in timp sa se confrunte cu acesta afectiune neurodegenerativa. Sexul este vazut ca un alt factor de risc, femeile manifestand un risc mai mare sa dezvolte afectiunea datorita faptului ca speranta de viata este mai ridicata in randul persoanelor de sex feminin.

Lista factorilor de risc este completata de stilul de viata. Astfel, persoanele cu un stil de viata sedentar, care consuma frecvent alcool, cu o alimentatie nesanatoasa si care fumeaza frecvent, se regasesc in categoria cu risc mai ridicat de a dezvolta Alzheimer. Un risc mai mare pentru aceasta afectiune neurodegenerativa il regasim si pentru persoanele cu afectiuni cronice precum diabet, hipertensiune arteriala sau traumatisme cerebrale.

Nivelul de educatie este un alt factor de risc in boala Alzheimer, fiind dovedit de catre studiile de specialitate de faptul ca un nivel educational scazut poate creste sansele de a dezvolta aceasta afectiune neurodegenerativa.

Author: Succes Grup

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *