Cum se transmite Klebsiella pneumoniae și cum se poate preveni infecția?

Cunoașterea bacteriilor care provoacă infecții este esențială pentru sănătatea publică și individuală. Într-o lume în care infecțiile bacteriene reprezintă o provocare constantă, înțelegerea acestor microorganisme și a modului în care acționează este esențială pentru a preveni și trata bolile. Una dintre cele mai temute bacterii este Klebsiella pneumoniae, iar înțelegerea modului in care se transmite și cum se poate preveni acest lucru sunt aspecte utile tuturor persoanelor, indiferent că lucrează sau nu în sistemul medical.

Ce este Klebsiella pneumoniae?

Klebsiella pneumoniae este una dintre bacteriile care se găsesc în intestine. Ele sunt în mod normal inofensive, însă anumite specii Klebsiella pot fi periculoase dacă ajunge în alte părți ale corpului, mai ales dacă persoana infectată suferă deja de unele afecțiuni medicale. Ele se pot transforma în „superbacterii”. [1].

Infecțiile cu Klebsiella sunt, în general, tratate cu antibiotice. Din păcate, unele bacterii Klebsiella sunt rezistente la mai multe antibiotice, ceea ce le face dificil de tratat [3].

Ce boli infecțioase poate declanșa Klebsiella pneumoniae?

Klebsiella pneumoniae și Klebsiella oxytoca sunt două dintre cele mai importante specii de Klebsiella, acestea putând cauza unele boli infecțioase, după cum urmează [2]:

  • infecții ale tractului urinar;
  • infecții ale leziunilor;
  • infecții ale pielii;
  • abcese hepatice;
  • pneumonie;
  • infecții ale sângelui;
  • meningită;
  • septicemie.

Cum se transmite Klebsiella pneumoniae?

Bacteria nu se poate răspândi prin aer, ci este nevoie de contact direct pentru ca o persoană să se poată îmbolnăvi. Cea mai mare parte a transmiterii Klebsiella pneumoniae are loc în spitale, aziluri de bătrâni și în alte locuri unde se regăsesc mai mulți oameni bolnavi. Lucrătorii din domeniul sănătății pot răspândi microbii dacă nu își spală și nu își igienizează des mâinile. Germenii se pot răspândi și atunci când ajung pe dispozitive medicale precum [1]:

  • tuburi intravenoase care intră într-o venă pentru a administra medicamente;
  • tuburi endotraheale și ventilatoare, care ajută pacienții să respire;
  • catetere urinare, care drenează urina, în cazul pacienților ce nu pot folosi baia.

Cum se poate preveni infecția?

Măsurile de siguranță includ spălarea frecventă a mâinilor și utilizarea dezinfectantului pentru mâini, precum și purtarea de mănuși și halate atunci când se pătrunde în camerele pacienților care au boli asociate acestei bacterii [3].

Pentru a preveni răspândirea microbilor, e necesar ca pacienții să se spele frecvent pe mâini, inclusiv [3]:

  • înainte de a-și atinge ochii, nasul sau gura;
  • înainte de a pregăti sau de a mânca alimente;
  • după ce am folosit baia;
  • după ce au tușit, strănutat sau și-au suflat nasul;
  • înainte și după schimbarea pansamentelor;
  • după atingerea suprafețelor din spital, cum ar fi noptiere, balustrade pentru pat, clanțe, telecomenzi și telefon.

De asemenea, este recomandabil ca personalul medical să urmeze întotdeauna practicile de bază de control al infecțiilor pentru a reduce riscul de răspândire a acestor germeni la pacienți [3].

Așadar, Klebsiella pneumoniae este un tip de bacterie care, deși inofensivă în intestine, poate provoca infecții grave, cum ar fi pneumonia, atunci când se răspândește în alte părți ale corpului. Respectarea măsurilor de igienă, mai ales igiena mâinilor, este esențială pentru a preveni răspândirea bacteriei, dar nu suficientă. Sterilizarea echipamentelor medicale și utilizarea consumabilelor de unică folosință de către furnizorii de sănătate reprezintă un factor de bază în a preveni apariția și transmiterea acestei bacterii.

Atenție! Acest articol are rol informativ și nu înlocuiește opinia de specialitate. Pentru diagnostic și tratament, se recomandă consultul medical în unități de profil.

Bibliografie:

1. Webmd.com, Klebsiella Pneumoniae: What to Know, https://www.webmd.com/a-to-z-guides/klebsiella-pneumoniae-infection, Accesat în data de 2.08.2024

2. Healthline, Whay you need to know about a Klebsiella Pneumoniae infection: https://www.healthline.com/health/klebsiella-pneumonia#overview, Accesat în data de 2/08/2024;

3. CDC, About Klebsiella, https://www.cdc.gov/klebsiella/about/?CDC_AAref_Val=https://www.cdc.gov/HAI/organisms/klebsiella/klebsiella.html, Accesat în data de 2.08.2024.

Author: Succes Grup

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *