Primul studiu național despre calitatea somnului. Tu ce știi despre somnul tău?

  • Primul Studiu Național despre calitatea somnului
  • Primul parteneriat din România dintre un business (Confort Merino) și un institut medical (Institutul RoNeuro) pentru a descoperi problemele legate de somn ale românilor
  • Chestionarul este conceput de specialiști în domeniu. Se completează în maximum 5 minute

Dormim o treime din viață. Este un fapt. Începem viața dormind, câte 10-12 ore pe zi și ajungem adulți când ni se recomandă minim 8 ore de somn pe zi. În ultimii ani s-au făcut numeroase cercetări cu privire la calitatea somnului și la somn în general.

Oamenii de știință de la Institutul Johns Hopkins din America au declarat că somnul are, printre altele, rolul de a reface stocul unor anumite celule cerebrale. Altfel spus, în timp ce noi dormim creierul este în continuare treaz și produce un material important numit mielină, material care are rolul de a proteja circuitele cerebrale.

Ei au constatat că ritmul în care se formează celulele producătoare de mielină – oligodendrocite imature – se dublează. Creșterea cea mai marcată s-a înregistrat în faza de somn asociată cu visarea – faza numită REM „rapid eye movement” și era impulsionată de anumite gene. Această analiză a fost extrem de importantă pentru lumea medicală. Altfel spus, dincolo de nevoia de odihnă și funcționalitatea corespunzătoare a minții noastre, ca răspuns la întrebarea „De ce avem nevoie de somn?”, procesele biologice care se desfășoară în timp ce dormim și-au arătat importanța.

Chestionarul despre calitatea somnului face parte dintr-o campanie de comunicare realizată de Confort Merino ce are ca obiectiv susținerea alegerilor sănătoase în viața de zi cu zi, și importanța pentru sănătate a unui somn bun. Studiile științifice pentru evaluarea calității somnului sunt aproape inexistente în România motiv pentru care a fost inițiat parteneriatul cu Institutul RoNeuroCentrul pentru Cercetare și Diagnostic Neurologic – Cluj-Napoca pe acest subiect.,,Cu acest studiu de somn, ne-am propus, pe lângă descoperirea obiceiurilor de somn ale românilor, să evaluăm și prevalența tulburărilor de somn și precum și identificarea celor mai frecvente cauze ale calității slabe a somnului.,, – ne-a explicat Oana Tatu, Co-Fondator Confort Merino.

În chestionar s-a folosit o scală validată în evaluarea calității somnului și anume Chestionarul Pittsburgh pentru Evaluarea Calității Somnului – Pittsburgh Sleep Quality Index – PSQI)

Ce face somnul pentru creier și sănătatea noastră

Somnul este pentru creier o etapă care se definește ca o stare a conștiinței, inhibarea activității senzoriale și lipsa de activitate a aproape tuturor mușchilor voluntari. Somnul limitează în același timp și interacțiunea persoanei cu mediul și lasă mintea și corpul să se refacă și să se relaxeze. Pe scurt, somnul ajută la procesarea unor operațiuni cognitive și are implicații multiple pentru sănătate, mai ales datorită recurenței sale și a ciclurilor de somn.

,,Se știe că somnul este un proces activ, în timpul căruia organismul se regenerează. Pe parcursul diferitelor stadii ale somnului , la nivel cerebral sunt fixate informațiile dobândite pe parcursul zilei, este consolidată memoria și sunt modulate și integrate emoțiile experimentate anterior. În consecință, privarea de somn poate avea drept urmare scăderea performantei intelectuale, a vigilenței psiho-motorii, asociate cu tulburări ale memoriei și ale dispoziției.

În mod concret, o persoana care nu doarme corespunzător vârstei și nevoilor sale fiziologice va avea pe parcursul zilei dificultăți de concentrare, de menținere și focusarea atenției, greutăți pentru memorare și lapsusuri. La locul de muncă aceste disfuncții cognitive se vor materializa în lipsa de motivație, dificultatea de a duce la bun sfârșit o sarcină, confuzie, iritabilitate, vulnerabilitate la stres și dificultăți de comunicare.

Iar dacă problemele legate de somn au o recurență destul de mare, consecințele pe termen lung nu vor întârzia să apară – scăderea performanței și încetinirea evoluției în cariera profesională, absenteism, potențiale erori și accidente la locul de muncă, inclusive crește riscul de apariție al unor boli,, – a explicat dr. Oana Stan – Medic Primar Neurolog, Master în Somnologie, Institutul RoNeuro pentru Cercetare și Diagnostic Neurologic – Cluj-Napoca.

Un studiu recent, realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Zurich a relevat faptul că privarea cronică de somn poate duce la tulburări specifice de comportament, în particular la alterarea capacității de a lua decizii financiare corecte. Explicația ar fi o disfuncționalitate la nivelul regiunii anterioare drepte a creierului – cortexul prefrontal drept – cauzată de diminuarea funcției restaurative a somnului.

Ce este ciclul de somn și care sunt fazele somnului?

Ciclul de somn este împărțit, în general, în două moduri alternative, cu mișcare oculară rapidă (REM) și fără mișcare oculară rapidă (non-REM). În starea non-REM somnul este ușor, temperatura corpului scade, ritmul cardiac încetinește, pregătind corpul pentru somn mai profund. În timpul somnului mai adânc, zonele creierului au arătat o activitate redusă și energia conservată este transferată în mod eficient către alte părți ale corpului.

Etapa 1 a somnului non-REM: Această etapă începe imediat ce adormim și durează aproximativ 5-10 minute. În această fază, suntem încă destul de conștienți și se întâmplă schimbări minore în activitatea creierului.

Etapa 2 a somnului non-REM: Această etapă este caracterizată prin activitate electrică a creierului mult mai intensă. Această etapă este cea mai lungă din ciclul de somn, reprezentând aproximativ 50% din timpul total de somn.

Etapa 3 a somnului non-REM: Această etapă este caracterizată prin activitate electrică a creierului ce devine foarte lentă și profundă, și este numită și somnul profund. Aceasta fază durează aproximativ 20-40 de minute și este importantă pentru recuperarea fizică și mentală. În aceasta fază, hormonii sunt eliberați pentru a participa la regenerarea celulelor și la repararea țesuturilor.[CT1] 

Faza REM (Rapid Eye Movement): Această etapă începe la aproximativ 90 de minute după ce adormim și este caracterizată prin mișcări rapide ale ochilor, de unde și denumirea de REM. Această fază este importantă pentru consolidarea memoriei și pentru reglarea emoțiilor. Ciclurile de somn se repetă de mai multe ori pe parcursul unei nopți.

Faza non-REM generală:  Această fază durează aproximativ 45-50% din ciclurile noastre de somn. Aici, ritmul respirator, precum și tensiunea arterială scad și apar dereglările metabolice – dacă te trezești în această fază. Durează 15% din timpul total de somn și această etapă determină în mare măsură calitatea somnului și dacă a fost sau nu odihnitor.

De ce un studiu național despre calitatea somnului?

Experiența a arătat că, dacă oamenii acordă atenție mai mare la achiziția de haine sau ce mănâncă, nu sunt la fel de conștienți de importanța somnului lor, de locul unde dorm, de calitatea saltelelor sau a paturilor pe care dorm. Nevoia acută de cafea în timpul zilei sau de suplimente de somn înainte de somn pot ascunde probleme sau cauze mult mai complexe.

Studiul realizat de Confort Merino și Institutul RoNeuro își propune să evalueze prevalența tulburărilor de somn și să identifice cele mai frecvente cauze ale calității slabe a somnului. În acest scop, în studiu o să găsiți întrebări despre durata somnului, mediul, obiceiurile de somn și problemele de sănătate legate de somn. De asemenea, apar întrebări despre factorii stilului de viață, cum ar fi dieta și exercițiile fizice, care pot afecta calitatea somnului. Rezultatele chestionarului vor oferi o perspectivă valoroasă asupra factorilor care influențează calitatea somnului și vor ajuta la identificarea problemelor cu care se confruntă românii în ceea ce privește somnul.

Răspunde la chestionarul din cadrul Studiului Național privind Calitatea Somnului aici.

Rezultatele chestionarului vor fi puse la dispoziția publicului larg și vor oferi o perspectivă valoroasă asupra factorilor care influențează calitatea somnului nostru.

De ce să completezi și tu acest chestionar?

În urma studiului realizat la nivel național, o echipă de cercetători și specialiști de la Institutul RoNeuro va veni cu recomandări punctuale, concrete, ce își propun să producă un impact considerabil în îmbunătățirea calității somnului și a stării generale de sănătate pe tot parcursul unei zile. Altfel spus, o imagine de ansamblu asupra calității somnului în rândul românilor va fi de ajutor pentru a gândi programe de prevenție, de consiliere a populației, pentru a crea o imagine clară cu privire la igiena a somnului și a îmbunătățirii calității vieții.

Să nu uităm. Aproape o treime din viață o petrecem în pat, dormind. O treime din fiecare zi a vieții noastre o dedicăm somnului. Este un fapt real. Există o conexiune strânsă între cât de bine ne odihnim și cât de bine ne este în general, pentru că tulburările de somn, insomniile, durerile musculare după un somn slab calitativ duc mai târziu la boli cardiovasculare, la obezitate și alte tulburări metabolice. Confort Merino alături de specialiști în domeniu [CT2] s-au alăturat acestui demers tocmai pentru că filozofia unui business sănătos implică grijă pentru consumatorii săi.

Despre Confort Merino

Confort Merino este un brand românesc, ce aduce pe piață produse de pat naturale și sustenabile făcute din lână merinos – pilote, perne, protecție saltea – lucrate manual în fabrica proprie din Piatra Neamț. exclusiv produse de pat naturale care nu compromit fibrele naturale și sustenabilitatea.

Produsele Confort Merino pot fi cumpărate și livrate în orice colț al țării. Povestea completă și portofoliul de produse pot fi consultate aici: https://www.confortmerino.ro/

Despre Institutul RoNeuro

Conceptul aparține prof. dr. Dafin F. Mureșanu – Directorul Departamentului de Neuroștiințe al UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, președintele Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității, care coordonează întreg personalul medical și de cercetare al Institutului.

Institutul RoNeuro înseamnă o medie de 1300 pacienți pe lună, 15 specializări medicale, 23 de cabinete în care se desfășoară consultațiile și investigațiile de specialitate, 42 de medici angajați full-time și part-time și un număr mare de voluntari, care doresc să participe la diverse activități din cadrul Institutului, pentru a se instrui.

Specializările medicale cuprind întreg spectrul: Neurologie, Neurologie pediatrică, Psihologie adulți și copii, Psihiatrie, Pneumologie – apnee somn, Acupunctură, Cardiologie, Neuro-Otologie (ORL), Diabet și boli metabolice, Endocrinologie, Reumatologie, Medicină internă și Kinetoterapie adulți și copii, Genetică medicală.

Mai multe informații despre institute și cum se pot face programări accesați acest link – https://roneuro.ro/


 [CT1]Aici cred că este un ”de” în plus? Verifică tu, te rog ☺️

 [CT2]Îmi este ușor neclar aici. Dacă vrei să zici că mulți specialiști la nivel mondial se ocupă de asta, aș prefera să restrângi exprimarea strict la studiul ăsta, unde sunt doar 3 specialiști.  ☺️

Author: comunicat