Ți-ai descoperit pasiunea pentru gătit și ai dori să știi mai multe despre utilizarea drojdiei în produsele de panificație pe care le prepari? Ei bine, tot ce trebuie să știi este că utilizarea acestui tip de drojdie este, în general, destul de simplă – nu sunt prea multe greșeli pe care le poți face, din fericire!
Totuși, există câteva sfaturi de care să ții cont pentru a învăța cum să folosești drojdie uscată și alte tipuri de drojdie în preparatele tale. Așadar, iată ce trebuie să știi!
Ce trebuie să știi despre activarea drojdiei?
Drojdia se dizolvă în apă caldă de aproximativ 37-43 grade Celsius. Trebuie să o amesteci cu puțin zahăr și să o lași la activat timp de 5-10 minute. Abia după acest proces ea poate fi adăugată în aluat. În schimb, dacă lucrezi cu drojdie uscată instant, această poate fi adăugată direct în făină, fără a fi necesar să o activezi în prealabil.
Ce trebuie să știi despre cantități și modalități de substituire?
Este recomandat să folosești aproximativ 7 grame de drojdie uscată la jumătate de kilogram de făină. Dacă vrei să înlocuiești drojdia proaspătă cu drojdia uscată, trebuie să folosești o treime din cantitatea de drojdie proaspătă sub formă de drojdie uscată.
În schimb, pentru a substitui drojdie uscată cu drojdie instant, poți folosi un raport de substituire de 1:1 fără nicio problemă – dar nu uita că aluatul va crește mai repede astfel.
Ce trebuie să știi despre tehnicile de utilizare?
Drojdia uscată trebuie amestecată foarte bine cu făină înainte de a adăuga orice tip de lichide în aluat – garantezi astfel distribuția uniformă a drojdiei. Totodată, nu uita de faptul că drojdia uscată nu trebuie să intre în contact direct cu sarea, aceasta din urmă având un efect de inhibare a activității drojdiei.
În plus, pentru aluaturi cu dospire lentă, este indicat să folosești mai puțină drojdie, dar și să lași aluatul la frigider peste noapte pentru ca aromele drojdiei să se dezvolte mult mai bine.
Ce trebuie să știi despre depozitare și prospețime?
Drojdia uscată trebuie păstrată într-un loc răcoros și uscat, de preferat în recipiente etanșe.
Înainte de utilizare, este indicat să verifici data de expirare, precum și să testezi drojdia dacă există dubii privind prospețimea acesteia. Testarea drojdiei nu durează mult și îți garantează faptul că nu vor exista probleme cu preparatul final.
Sfaturi avansate de utilizare a drojdiei uscate
- Poți experimenta cu cantități diferite de drojdie uscată pentru a obține texturi și arome variate.
- Dacă gătești pâine artizanală și dorești o coajă crocantă, trebuie să folosești mai puțină drojdie și să aplici o perioadă de dospire mai lungă.
- Drojdia inactivă poate fi adăugată în aluaturi pe lângă drojdia uscată, dar nu pentru dospire. Drojdia inactivă ajută la îmbunătățirea texturii și flexibilității aluatului.
Acum poți spune că ești 100% pregătit/ă să folosești drojdie uscată în preparatele tale – chiar dacă este vorba despre o simplă pâine de casă! Desigur, nu uita și de faptul că drojdia folosită trebuie să fie de calitate pentru un rezultat cu adevărat delicios.
De calitatea drojdiei răspunde Lesaffre, un producător de renume în domeniul fermentației și cu o istorie de peste un secol!