Sindromul de tunel carpian – Principalele cauze si simptome

In incheietura mainii se gaseste un pasaj ingust numit tunelul carpian, care este traversat de nervul median, unul dintre cei mai importanti nervi ai membrului superior, si de noua tendoane. Acest pasaj este inconjurat de mai multe oase carpiene dispuse in arcada si de un ligament rezistent, numit ligamentul carpian transvers.

Cand tendoanele sau alte structuri aflate in interiorul tunelului carpian se ingroasa, nervul median este comprimat si iritat, provocand diferite simptome suparatoare, inclusiv amorteala, furnicaturi si durere in degetele I, II, III si in prima jumatate a degetului IV. Daca te confrunti cu unul sau mai multe dintre aceste simptome, este important sa iti programezi o consultatie la un medic specializat in bolile si chirurgia mainii, deoarece este posibil sa suferi de sindromul de tunel carpian, o afectiune ce necesita tratament specific.

Iata care sunt, mai exact, simptomele provocate de sindromul de tunel carpian!

Furnicaturi si durere in degete

Sindromul de tunel carpian debuteaza incet, cu furnicaturi si durere in degete, mai exact in primele patru degete ale mainii. La inceput, cel mai probabil ca aceste senzatii vor fi simtite noaptea sau dimineata, la trezire. Aceste simptome sunt asemanatoare cu senzatia de ace in degete, iar cand apar in timpul noptii, pot deveni atat de suparatoare, incat pot crea chiar si probleme de somn. De obicei, scuturarea sau miscarea mainii ajuta la indepartarea acestor senzatii.

Slabiciune

Pe masura ce sindromul de tunel carpian progreseaza, iti vei simti degetele si, ulterior, intreaga mana slabita si iti va fi greu sa faci o strangere de mana sau sa prinzi lucruri. S-ar putea sa iti fie dificil sa scrii cu pixul, sa inchei nasturii unei camasi sau sa tii o ustensila in mana.

Amorteala la nivelul mainii afectate

Sindromul de tunel carpian poate induce, de asemenea, o senzatie de amorteala la nivelul mainii. Multi pacienti simt ca degetele le sunt umflate, desi nu exista nicio umflare, sau le este greu sa faca diferenta intre cald si rece.

Care sunt cauzele sindromului de tunel carpian?

De obicei, aceasta neuropatie de compresie apare dintr-o diversitate de cauze. O cauza comuna este data de factorii ereditari. La unele persoane, exista o disproportie intre diametrul canalului osteofibros si cel al tendoanelor care il traverseaza.

De asemenea, anumite pozitii ocupationale ale mainii, precum si utilizarea intensa a mainii si incheieturii mainii (cum este in cazul persoanelor care folosesc tastatura si mouse-ul calculatorului la locul de munca, celor care canta la chitara sau pian, gradinarilor, etc.) favorizeaza aparitia compresiunii nervului median.

Totodata, sindromul de tunel carpian este des intalnit la femeile insarcinate si la persoanele care fumeaza, sufera de diabet zaharat, boli tiroidiene sau artrita reumatoida.

Alte cauze care pot favoriza dezvoltarea afectiunii pot fi traumatismele la nivelul mainii si antebratului (entorsele, luxatiile sau fracturile).

Ce se intampla in cazul lipsei unui tratament corect?

La inceput, simptomele sindromului de tunel carpian vin si dispar, dar in timp, acestea vor deveni cronice, iar starea se va agrava. Durerea va radia pana in umar si va deveni din ce in ce mai intensa.

Conform Vitta Clinic, sindromul de tunel carpian, daca nu este tratat corect, poate duce la atrofierea muschilor mainii si la invalidarea pacientului prin disparitia completa a sensibilitatii in primele patru degete ale mainii.

Author: Succes Grup

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *