Ce este sindromul de tunel carpian?
Sindromul de tunel carpian, cunoscut si sub denumirea de sindrom de canal carpian, este o afectiune cauzata de compresia nervului median in tunelul carpian, provocand furnicaturi, amorteala, slabiciune si durere la nivelul mainii si extremitatilor superioare. Nervul median, unul dintre cei mai importanti nervi ai membrului superior, ofera sensibilitate pe fata palmara a degetelor I-IV, sustinand totodata functia motorie a unora dintre muschii mainii ce realizeaza miscari fine, precise.
Tunelul carpian este un pasaj ingust aflat in incheietura mainii, prin care trece nervul median de la brat la mana.
Care pot fi cauzele sindromului de tunel carpian?
Aceasta patologie apare atunci cand exista o presiune crescuta asupra nervului median in tunelul carpian. Presiunea este, de regula, provocata atunci cand incheietura mainii este indoita in sus sau in jos pentru perioade prelungite de timp, cum ar fi atunci cand folosesti o tastatura, un mouse sau un alt dispozitiv.
Cand presiunea asupra nervului median este crescuta, apar simptomele.
Care sunt simptomele sindromului de tunel carpian?
Cel mai adesea, aceasta afectiune se manifesta prin amorteala, furnicaturi si durere in primele patru degete ale mainii, mai ales in timpul noptii. Totodata, poate sa apara o senzatie de slabiciune. In cazuri mai grave, durerea devine tot mai prezenta, mai intensa si va radia catre incheietura mainii, brat si chiar umar. Mai mult decat atat, durerea poate fi insotita de tremuraturi si neindemanare, precum si de atrofia unor muschi ai mainii.
La ce medic trebuie sa mergi daca te confrunti cu simptome de sindrom de tunel carpian?
Inca de la aparitia simptomelor mentionate mai sus, este recomandat sa te prezinti la un medic specializat in bolile si chirurgia mainii.
Pe baza examenului clinic si a testelor paraclinice, specialistul in chirurgia mainii va stabili diagnosticul final, urmand sa faca recomandarile de tratament adecvate. Tot medicul de mana va executa interventia chirurgicala in caz de nevoie si va coordona tratamentele adjuvante.
La consultatie, esti intrebat de debutul, evolutia si intensitatea simptomelor. Totodata, ti se va verifica istoricul medical, deoarece exista anumite afectiuni care pot creste riscul de aparitie a sindromului de tunel carpian (cum ar fi artrita reumatoida, diabetul si hipotiroidismul).
Examenul clinic cuprinde si cateva teste specifice, care sunt menite sa provoace simptomele, cum ar fi testul Phalen si testul Durkan.
Pentru un diagnostic cert, medicul de mana iti va recomanda o electromiografie (acest test ofera date complexe despre gradul de afectare a nervului median) si o ecografie in parti moi (aceasta prezinta starea anatomica a nervului si eventualele modificari structurale din tunel).
Cum se trateaza sindromul de tunel carpian?
Sindromul de tunel carpian este o boala progresiva, care va evolua spre agravare. Prin urmare, intarzierea tratamentului nu va face decat sa duca la inrautatirea simptomelor, iar in cazuri grave, chiar la invalidarea pacientului prin disparitia completa a sensibilitatii in degetele I-IV.
In stadiu incipient, sindromul de tunel carpian poate fi ameliorat prin evitarea activitatilor ce tind sa provoace simptomele suparatoare, purtarea unei atele pentru incheietura mainii, administrarea de medicamente antiinflamatoare sau injectii locale cu corticosteroizi.
In stadiu mediu sau avansat, se recomanda interventia chirurgicala. Aceasta se face pentru a elibera ligamentul carpian transvers (acoperisul tunelului carpian) in asa fel incat sa se mareasca spatiul din tunelul carpian si sa dispara presiunea asupra nervului median.